SÅ FANDT NIKLAS RETNINGEN

HISTORIEN OM 19 ÅRIGE NIKLAS JØRGENSEN PÅ NVPRO/campus

Dette er historien om Niklas som bor hos sin mor i Holbæk. Niklas er opvokset i Odsherred; men flyttede til Holbæk da han var 17 år.

Er gået i folkeskolen i 9 år og var der som kaldes ”ikke uddannelsesparat” og tog derfor 10. klasse erhverv. Blev optaget Roskilde Tekniske skole i 2014; men droppede ud sidst på året, for det var ikke det rigtige for ham. For meget med at sidde ned, for meget læsning osv.

En historie som ikke er sjælden, desværre og som kunne gå i mange retninger; men Nicklas valgte, at tage på produktionsskolen NVPRO/campus for at blive mere sikker på, hvad han egentlig ville.

Niklas startede på køkkenlinjen og da NVPRO/campus åbnede Værftscafeen på Holbæk havn, fulgte Niklas med. Han var begyndt at brænde for det med at lave mad og faldet for hele den spændende proces det er, at starte med det hele fra grunden, planlægge, kæle for hver detalje og se dem som spiser maden, nyde hver detalje.

I januar 2016 fik han tilbudt at blive lærling på NVPRO/campus og i marts måned gik han til eksamen – der kom en underviser fra Selandia og skulle vurdere en ret han selv havde lavet. Sprængt kalvespidsbryst med peberrodssauce, kartofler lavet på en speciel måde med asparges og gulerødder. Niklas fik et 10-tal og bestod med glans.

En af Niklas daglige undervisere Jimi Henri Andersen er utroligt stolt. ”Det er det der gør det værd at gå på arbejde hver eneste dag nemlig, at se eleverne og lærlingene udvikle sig som f.eks. Niklas har gjort” siger Jimi og fortsætter ”på produktionsskolen har vi netop muligheder for, at se hele vejen rundt om de unge, for det handler jo ikke kun om at lære at lave mad, det handler også om, at udvikle sociale kompetencer når man f.eks. står 4-5 mennesker i et lille køkken og har fuld fart på i mange timer”.

Niklas siger om lærerne: ”det er ikke kun det at de lærer fra sig omkring hvordan man tilbereder mad, det handler også om hvordan råvarerne bliver til, holde et køkken rent, holde humøret højt osv og der har lærerne en særlig forståelse og masser af tålmodighed”, slutter Niklas med et lille smit på læben.

Niklas er lige kommet tilbage fra Dragsholm slot, hvor han har været i praktik, hvor det var hårdt; men ”superfedt”. Nu har Niklas en plan og en retning, lad os håbe han får succes.