IP-adresse – hvad er det? 

Alle som surfer på internettet får tildelt en såkaldt IP-adresse. Denne er en slags identifikation for enheden, som er tilkoblet internet. Det minder meget om et telefonnummer, som andre enheder på internettet mulighed for at kommunikere med eksempelvis ens computer. Der kan være mange fordele ved at sætte sig ind i, hvad IP-adressen er for en størrelse.  

På https://minip.dk/ kan man læse meget mere om IP. IP består af en række tal og punktummer. Det er både på bredbåndsforbinder, printere og mobilt netværk. Når man sender en besked, sker det gennem ens IP-adresse. Derved kan internetudbydere se ens færden online. Ens lokation er offentlig tilgængelig, når man er online. På den måde er man ikke anonym.  

Forskellige typer IP 

Der findes nogle forskellige typer af IP. Der er eksempelvis den dynamiske, som rigtig mange bruger. Den bruges når man logger på nettet fra et mobilt bredbånd. Derved ændres IP-adressen konstant. Hver gang man logger ind, får man automatisk et nyt ”nummer” eller IP. Ønsker man ikke, at den hele tiden skal ændres, kan man benytte sig af en fast IP-adresse. 

Den faste IP-adresse er en man ofte finder på arbejdspladser eller andre institutioner. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt, at man er koblet på sin arbejdsplads netværk, hvis man arbejder hjemmefra. Når mange enheder er tilkoblet en fast IP-adresse, har de alle derfor en samme IP. Man kan finde ud af, hvad ens IP er på internettet på forskellige hjemmesider.  

Sådan skjules ens IP 

Ønsker man at være mere anonym og privat online, er der nogle muligheder. Den mest brugte er gennem VPN. Denne fører ens færden online gennem en ekstern server. På den måde kan ingen spore ens færden på forskellige hjemmesider. Ens private oplysninger bliver gennem dette krypteret – altså slettet. Så kan andre ikke opsamle private oplysninger.