NVPRO OG FUERTEVENTURA

Udvekslingsprogram for produktionsskoleelever med midler fra EU

Silas Nielsen, Troels Høst, Natasja Møller, Josefine Hansen; Lasse Egemark og Ronja Centauri har været i praktik på C.E.I.P. Augustin Millares Carlo i tiden 1. maj til 29. maj og fået en på opleveren.

Målet med projektet er, at give eleverne en stor faglig- og social oplevelse og styrke deres selvværd.
Helle Kjær Laigaard som til daglig er Naturvejleder på NVPRO/campus var sammen med eleverne i den anden uge de var på Fuerteventura siger: ”Vi sender eleverne udenlands på praktik- og skoleophold, hvor de skal kommunikere på et fremmed sprog og tage vare på sig selv. De ved også at der er forventninger til dem når de kommer hjem nemlig, at de viderebringer deres ervaringer og oplevelser til de øvrige elever på skolen” og Helle fortsætter ”Da næsten ingen elever på skolen i Spanien og kun ganske få lærere kunne engelsk var der virkelig store udfordringer til vores elever”.

Alle 6 elever kan bekræfte, at det var en stor udfordring; men også, at de klarede det og der blev etableret nogle venskaber for ”de ville os rigtig gerne”.

Udover at de var på skolen, var de også i praktik ude i det rigtige liv. Silas Nielsen var f.eks hos en slagter på et stort marked. Silas oplevede, at man anvender meget mere af dyrenes indmad til menneskeføde. Silas arbejdede både med kyllinger, okser, geder og svin.

Natasja Møller var også i praktik i en sportsbutik. Desværre brækkede hun foden; men tog det med godt mod og så fik hun også set et spanske hospital.

Dorte Just Hahn som er tovholder på projektet – som var sammen med eleverne i første uge – siger: ”At skabe sociale forhold på tværs af kulturer og være tvungent til at kommunikere på fremmedsprog, giver vores elever et ryk i deres personlige udvikling. Da de kommer af sted på skole- og praktikophold i det fag, de er tilknyttet på NVPRO/campus, får de udviklet relevante faglige egenskaber og kunne i forhold til deres uddannelsesplan”

Eleverne boede i de 4 uger på et hostel, hvor de boede i lejligheder med værelser og selv stod for mad m.m. I deres praktikforløb havde de forskellige mødetider og hjemkomsttider; men de blev gode til at vente på hinanden og fik skabt et godt socialt sammenhold og på spørgsmålet om de vil anbefale det til andre, siger de i kor: ”Man lærer så meget om sigselv, overskrider egne grænser, at der ikke er noget at betænke sig på – hvis man får muligheden for at komme med på et sådan udvekslingsophold”.